Idag är det svårare att få ett lånelöfte än det har varit tidigare. Bankerna ställer nu krav på en egen kontantinsats på 15 % av köpeskillingen och att du får låna max 4,5 gånger årsinkomsten. Det har blivit svårare för många att finansiera sina bostadsinköp särskilt för förstagångsköpare och ensamstående.
För att få skriva ett kontrakt måste finansieringen vara ordnad, varför det är bra att ta kontakt med banken i god tid, så att man vet hur mycket pengar man har möjlighet att lägga på sitt boende. Driftskostnad och eventuell månadsavgift till föreningen påverkar naturligtvis, så det man får är bara ett preliminärt lånebesked innan man hittat sin bostad.
Vi har väldigt bra kontakter och samarbetar med samtliga banker, och gör alltid vårt bästa för att hitta en snabb och bra lösning.
Det pris som vi anger på objekten är ett pris som säljaren accepterar som ett försäljningspris. Mäklaren har tillsammans med säljaren bestämt priset inom ramen för mäklarens bedömning av dess marknadsvärde.
När en byggnad säljs ska det finnas en energideklaration, undantaget fritidshus och byggnader som är mindre än 50 kvadratmeter. Energideklarationen ska ge den som funderar på att köpa bostad en möjlighet att snabbt och enkelt få en bild av hur mycket energi som går åt till uppvärmning, komfortkyla och tappvarmvatten. Energiprestandan mäts i antal kilowattimmar per kvadratmeter och år.
Vi har bl.a. ett avtal där vi kan erbjuda våra kunder rabatter hos bl.a. Elgiganten och Järna Trä vid ett tillfälle. Vi arbetar genomgående för att ni ska ha en trygg affär – både som köpare och säljare.
Du som köpare har en omfattande undersökningsplikt vilket innebär att du inte kan ställa säljaren ansvarig för sådana fel som du borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning eller som är åldersrelaterade (t.ex. takläckage på ett gammalt yttertak). Säljaren är bara ansvarig för de s k dolda felen, sådana fel som man som köpare inte kunnat upptäcka (t.ex. nygjort badrum med felaktig fuktspärr) eller är åldersrelaterade. Det är därför bra att göra en besiktning av fastigheten, prata gärna med mäklaren för att få råd.
Vid en budgivning lämnar du som spekulant ett bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som kommer att redovisa det till både säljaren och övriga budgivare. Informationen kommer via sms eller telefon, och mäklaren håller kontakt med dig som spekulant telefonledes för att veta var du står i din beslutsprocess.
Ett bud är inte bindande, varken för köparen eller säljaren. En säljare har fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som har lagt det högsta budet utan har möjlighet att välja om han vill sälja och vem han vill sälja till, men absolut vanligast är naturligtvis att den som lägger det högsta budet får köpa huset eller bostadsrätten. Alla som deltar i en budgivning ska vara medveten om att mäklaren enligt lag ska lämna ut en lista med namn, telefonnummer och lagda bud efter avslutad budgivning. Budgivningen avslutas först när köpare och säljare skriver under kontraktet.
Ingen ska påstå att det inte är mycket att tänka på och ordna med i samband med en flytt! En del saker kan därför vara sköna att få hjälp med, allra helst tunga och tidskrävande uppgifter såsom flytthjälp. Det finns många firmor i branschen, vi har ett par som vi varmt kan rekommendera då de fått många lovord från våra tidigare kunder.